Vad är attefallshus?

Vad är attefallshus?

Ett attefallshus är en byggnad du kan bygga på din tomt utan bygglov, det är en komplementbyggnad eftersom det används som både fritidshus och permanentbostad. Men du måste ha en huvudbyggnad på tomten för att kunna bygga ett attefallshus. Du får inte heller bygga hur stort hus du vill, attefallshusets storlek är viktig det finns regler att följa. Läs mer om det nedan.

Skillnad på attefallshus och friggebod

Skillnaden är att man kan använda ett attefallshus som permanentbostad, du kan även välja att använda ditt attefallshus som garage, gäststuga, kontor eller förråd.

Regler för attefallshus

1.

Attefallshus storlek: 25 kvadratmeter – en nyhet är att Boverket har presenterat ett förslag på nya regler för attefallshus. Storlek på attefallshus får nu vara från 25–30 kvadratmeter

2.

Du får bygga flera attefallshus på samma tomt, men attefallshusets storlek måste fortfarande vara 25 kvadratmeter

3.

Attefallshus får användas som fritidshus och permanentbostad, då ett attefallshus klassas som ett komplementbostadshus

4.

Det är okej att bygga attefallshus med kök, badrum och mer för att klara av att bo där året runt

5.

Viktigt att anmäla till byggnadsnämnden innan man börjar bygga attefallshus

6.

Det behövs inget bygglov för attefallshus – kan finnas vissa undantag

  • Området utgör värdefull miljö
  • Byggnaden är särskilt värdefull
  • Om bostad eller attefallshuset är i anslutning till flygplats eller likande

Skapa ditt eget orangeri

För att skapa ett framgångsrikt orangeri i ett attefallshus bör du fokusera på några nyckelaspekter. När det gäller själva orangeriet, bör du tänka på ljus och värme. Ett orangeri behöver mycket ljus, så stora fönster eller till och med glastak kan vara en bra idé. Tänk på att isolering och ventilation är viktiga för att reglera temperaturen och skydda dina växter från för kalla eller för varma förhållanden.

Välj även material som stöder en hälsosam växtmiljö och överväg att installera hållbara energikällor, som solpaneler, för att upprätthålla en miljövänlig profil. Om attefallshuset ligger inom ett område med särskilda estetiska krav eller i närheten av kulturhistoriskt värdefulla byggnader, kan det finnas regler för hur byggnaden ska se ut.

Se till att planera inredningen noggrant för att maximera utrymmet och skapa en vacker, funktionell miljö för både växter och människor. Kom ihåg att ett orangeri inte bara är en plats för växter, utan även en plats för avkoppling och njutning, så skapa en inbjudande och trivsam atmosfär.

Köpa färdiga attefallshus

Det finns fina färdiga attefallshus att köpa, där de levereras helt klara och lyfts på plats – eller efter sina egna önskemål. Nedan listar vi några kända aktörer inom området med både nyckelfärdiga, skräddarsydda eller bygg-själv-hus.

Sommarnöjen

Sommarnöjen erbjuder det där extra. En aktör som erbjuder mest efter egna önskemål. Rita själv eller ihop med arkitekt och välj det färdiga attefallshus som önskas!

Byggmax.se

Händig? Ja, då är Byggmax ett säkert kort. Här får du mest för pengarna. Men du måste kunna snickra, annars kan det bli både jobbigt och dyrt.

Läs mer

Fritidshusförsäkring: Skydda ditt fritidshus

Ett fritidshus är en plats för avkoppling och fridfulla stunder, oavsett om det ligger vid sjön, i skogen eller i fjällen. För att skydda ditt fritidsboende och dig själv från oväntade händelser är det viktigt att ha rätt försäkring. En fritidshusförsäkring kan ge dig den trygghet och ekonomiska säkerhet du behöver om något skulle inträffa. Oavsett om du besöker ditt fritidshus under specifika säsonger eller året runt, är det avgörande att ha rätt försäkringsskydd. Upptäck mer om vad en fritidshusförsäkring täcker och hur du kan skydda ditt fritidsboende med rätt fritidshusförsäkring här.

Villaförsäkring: Skydda ditt hem och attefallshus

När du äger en villa med ett attefallshus på din tomt är det avgörande att säkerställa att både ditt hem och komplementbyggnaden är försäkrade på rätt sätt. En villaförsäkring kan ge dig trygghet och ekonomiskt skydd mot skador och olyckor som kan uppstå. Oavsett om du använder attefallshuset som permanentbostad, gäststuga eller något annat ändamål, är det viktigt att ha rätt försäkringsskydd. Läs mer om vad en villaförsäkring täcker och hur du kan säkra ditt hem och attefallshus.