Vad är attefallshus?

Vad är attefallshus?

Ett attefallshus är en byggnad du kan bygga på din tomt utan bygglov, det är en komplementbyggnad eftersom det används som både fritidshus och permanentbostad. Men du måste ha en huvudbyggnad på tomten för att kunna bygga ett attefallshus. Du får inte heller bygga hur stort hus du vill, attefallshusets storlek är viktig det finns regler att följa. Läs mer om det nedan.

Skillnad på attefallshus och friggebod

Skillnaden är att man kan använda ett attefallshus som permanentbostad, du kan även välja att använda ditt attefallshus som garage, gäststuga, kontor eller förråd.

Regler för attefallshus

1.

Attefallshus storlek: 25 kvadratmeter – en nyhet är att Boverket har presenterat ett förslag på nya regler för attefallshus. Storlek på attefallshus får nu vara från 25–30 kvadratmeter

2.

Du får bygga flera attefallshus på samma tomt, men attefallshusets storlek måste fortfarande vara 25 kvadratmeter

3.

Attefallshus får användas som fritidshus och permanentbostad, då ett attefallshus klassas som ett komplementbostadshus

4.

Det är okej att bygga attefallshus med kök, badrum och mer för att klara av att bo där året runt

5.

Viktigt att anmäla till byggnadsnämnden innan man börjar bygga attefallshus

6.

Det behövs inget bygglov för attefallshus – kan finnas vissa undantag

  • Området utgör värdefull miljö
  • Byggnaden är särskilt värdefull
  • Om bostad eller attefallshuset är i anslutning till flygplats eller likande

Köpa färdiga attefallshus

Det finns fina färdiga attefallshus att köpa, där de levereras helt klara och lyfts på plats – eller efter sina egna önskemål. Nedan listar vi några kända aktörer inom området med både nyckelfärdiga, skräddarsydda eller bygg-själv-hus.

Sommarnöjen

Sommarnöjen erbjuder det där extra. En aktör som erbjuder mest efter egna önskemål. Rita själv eller ihop med arkitekt och välj det färdiga attefallshus som önskas!

Byggmax.se

Händig? Ja, då är Byggmax ett säkert kort. Här får du mest för pengarna. Men du måste kunna snickra, annars kan det bli både jobbigt och dyrt.

Läs mer