Köpa konstnärsmaterial på nätet

Att köpa konstnärsmaterial på nätet / online är idag ett snabbt och effektivt sätt att få tag på allt material som du behöver. Här här hittar du rekommenderade återförsäljare av material för dig som gillar konst. Vilka butiker du bör välja och vilket material du kan hitta på dessa sajter.

Var kan man köpa konstnärsmaterial online?

När du ska köpa material till din konst vill du naturligtvis få tillgång till det största utbudet och de lägsta priserna, vilket är just vad en onlinebutik kan erbjuda dig. Här tipsar vi om några populära och välkända sajter som erbjuder konstmaterial online.

IB Wahlström

Vill du köpa konstnärsmaterial är IB Wahlström ett bra alternativ. Hos dem kan du köpa högkvalitativt konstnärsmaterial online till bra priser. Här hittar du allt från kompletta målarset till markeringspennor, ljusbord, stafflier och mycket mer. Företaget riktar sig till både privatpersoner, skolor och andra företag som vill investera i bra konstnärsmaterial för alla typer av projekt.

Konstnärscentrum

Konstnärscentrum är en svensk nätbutik som fokuserar på konstnärsmaterial av olika slag. Här hittar du produkter för bland annat fotoböcker och scrapbooking, såväl som färger, penslar, papper, kuvert, kritor och mycket mer. I utbudet finns över 30 000 olika produkter att välja mellan som alla levereras inom 14–30 dagar.

Artistica

Med Artistica blir det enkelt för dig att hitta konstnärsmaterial inom alla olika kategorier. Företaget har dock valt att rikta in sig lite extra på färger, penslar, pennor och kritor, men erbjuder även papper, böcker och keramik. Här finns även ett unikt sortiment för de allra minsta konstnärerna där ute.

Skapa glädje

Oavsett om du är ute efter maskeradmaterial, partyartiklar, pyssel och scrapbooking eller professionellt konstnärsmaterial kan du hitta det hos Skapa glädje. Tack vare de tydliga kategorierna är hemsidan mycket enkel att navigera på och du kan alltid beställa med trygga och säkra betalningsmetoder.

Olika typer av konstnärsmaterial (på nätet)

Det finns gott om olika typer av konstnärsmaterial att välja mellan när du vill skapa. Här nedan kan du läsa mer om några av de vanligaste produkter du kan köpa online och i butik.

Akvarellfärg - vad är akvarellfärg?

Akvarellfärg är en vattenbaserad färg som används för målning och karaktäriseras av sin transparens och förmåga att blandas med vatten. Färgen kommer hårt pressad i kakor och mjukas sedan upp med hjälp av vatten. Den är oftast mycket enkel att arbeta med och är ett självklart val för både vuxna och barn. IB Wahlström har akvarellfärg för både nybörjare och proffs, och från flera kända varumärken. Deras gedigna sortiment fyller de flesta behov och oavsett om du vill köpa akvarellfärg från dyrare eller lite billigare varumärken, hittar du detta i deras sortiment.

Vad är det för skillnad på vattenfärg och akvarell?

Vattenfärg och akvarell är egentligen samma sak. Vattenfärg är ofta det begrepp som används när man pratar om barn och målning, medan akvarellfärg ofta används i sammanhang för vuxna.

Vad målar man akvarell på?

Man målar akvarell på akvarellpapper, som är ett tjockt, grovt och ofta syrafritt papper designat för att hålla för vatten och inte krusa sig. Akvarellpapper finns i olika grader av grovhet: fint, medelfint och grovt.

Akrylfärg - Vad är akrylfärg?

Akrylfärg är en vattenbaserad färg där pigmenten är bundna i en akrylpolymeremulsion. När färgen torkar blir den vattentålig och ger en fast, flexibel yta. Akrylfärg kan appliceras tunt som en glasyr eller tjockt för att skapa textur, och den torkar snabbt. Akrylfärgen har blivit mycket populär tack vare sina fina egenskaper. Färgen är vattenbaserad och är således enkel att få bort, samtidigt som den torkar väldigt snabbt och är vattenavvisande. Det innebär att du enkelt kan måla ovanpå färgen när den väl har torkat och att du kan måla flera lager med akrylfärg. Akrylfärg från IB Wahlström finns i mängder av varianter, för hobbykonstnärer såväl som professionella. Oavsett om du vill ha akrylfärg av konstnärskvalitet eller studiefärger, har de vad du söker.

Hur målar man med akrylfärg?

För att måla med akrylfärg börjar man med att förbereda sitt underlag, t.ex. genom att spänna upp en duk. Sedan blandar man önskad färg på en palett och applicerar färgen med penslar, svampar eller palettknivar. Akrylfärg kan spädas med vatten för tunnare konsistens eller användas direkt från tuben för en tjockare textur.

Vad kan man måla med akrylfärg?

Man kan måla med akrylfärg på en mängd olika underlag, såsom duk, papper, trä, kartong, textil och keramik. Akrylfärgens mångsidighet gör den lämplig för allt från detaljerade konstverk till större muralmålningar. Eftersom den torkar snabbt och blir vattentålig, är den också populär för blandtekniker.

Oljefärg - Vad är oljefärg?

Oljefärg är en färgtyp där pigment blandas med torkande oljor, vanligtvis linolja, som bindemedel. Den används främst inom konstmålning på grund av dess förmåga att blanda färger och skapa djupa, rika nyanser. Oljefärgen riktar sig främst till dig som vill måla eller skapa professionellt. Färgen har en mycket lång väntetid, vilket gör det möjligt för dig att justera eller jobba i olika lager. Det är inte helt omöjligt att det tar flera veckor innan färgen har torkat. Hornbach har ett rejält sortiment av oljefärg från flera kända varumärken.

Hur målar man med oljefärg?

För att måla med oljefärg blandar man pigmentet (färgen) med en torkande olja, oftast linolja, och applicerar det med penslar eller palettknivar på ett förberett underlag. Oljefärger torkar långsamt, vilket möjliggör blandning och överlappning av färger direkt på målningen. För att tunna ut eller modifiera konsistensen kan man använda lösningsmedel eller medium som terpentin eller linolja.

Vad kan man måla med oljefärg på?

Man kan måla med oljefärg på duk, träpaneler och speciellt preparerat papper. För bästa hållbarhet bör underlaget först grundas med en primer, som gesso, för att förhindra att oljan sjunker in och skadar underlaget. Oljefärg kan även användas på andra material, men det kräver ofta särskild förberedelse och kunskap.

Penslar

Det finns mängder med olika typer av penslar att välja mellan och som alla har olika funktion och egenskaper. Här hittar du bland annat syntetpensel och svinborstpensel, men också akrylpenslar, akvarellpenslar och ekorrhårspenslar. Något som har blivit mycket populärt är de så kallade solfjäderpenslarna. Bauhaus gedigna sortiment av penslar kommer inte att göra dig besviken.

Vilka penslar är bäst?

Vilka penslar som är "bäst" beror på applikationen och konstnärens preferenser.

  • För oljefärg och akrylfärg är penslar av äkta svinborst populära eftersom de behåller sin form och har en bra färgupptagningsförmåga.
  • För akvarellmålning föredrar många konstnärer mårhårspenslar på grund av deras mjukhet och förmåga att hålla mycket vatten.
  • Nylon- eller syntetpenslar kan vara lämpliga för en mängd olika medium och är ofta billigare än penslar av naturligt hår.

Kan man tvätta penslar i vasken?

Ja, man kan tvätta penslar i vasken, men man bör vara försiktig med vilka produkter och kemikalier som går ner i avloppet. För akvarell- och akrylpenslar kan man använda milt tvål och vatten. För oljebaserade färger bör penslarna först rengöras med lösningsmedel innan de sköljs med tvål och vatten, men man bör undvika att hälla lösningsmedel direkt i vasken för miljöns skull.

Penseltvätt - Vad är penseltvätt?

Penseltvätt är en vätska eller produkt som används för att rengöra målarpenslar från färgrester, särskilt från oljebaserade färger. Den kan bestå av specifika lösningsmedel som effektivt bryter ner och avlägsnar färg från borsten.

För att dina penslar ska hålla riktigt länge är det viktigt att du tar hand om dem på rätt sätt. Det är inte alla färger som är lika enkla att tvätta bort och därför kan det vara värt att investera i en riktigt bra penseltvätt som löser jobbet åt dig. Penseltvätt och övriga tillbehör hittar du på slojd-detaljer.se.

Hur använder man penseltvätt?

För att använda penseltvätt, doppa den smutsiga penseln i vätskan och rör om tills färgresterna börjar lösas upp. Pressa därefter ut överflödig vätska mot behållarens kant eller med hjälp av en pappershandduk. Upprepa processen tills penseln är ren. Efteråt bör penseln tvättas med tvål och vatten för att avlägsna eventuella återstående rester av penseltvätt och sedan läggas för att torka.

Målardukar - Vad är en målarduk?

En målarduk är ett vävt tyg, oftast av linne eller bomull, som är spänt över en ram och används som en yta för att måla på med färger, vanligtvis olja eller akryl. Duken kan vara förberedd med ett lager av grundfärg (primer) för att göra den mer lämpad för målning. Målardukar används ofta av konstnärer för att skapa konstverk.

Vilken målarduk är bäst?

Vilken målarduk som är "bäst" beror på konstnärens preferenser och användningsområde. Linnedukar är ofta ansedda som överlägsna på grund av deras hållbarhet och jämna vävning, men de är dyrare än bomullsdukar. Bomullsdukar är dock mer tillgängliga och fungerar bra för både nybörjare och erfarna konstnärer, särskilt när de är korrekt grundade. Det finns även dukar i hampa och jute. Även syntetdukar i polyester har visat sig vara mycket populära och hålla hög kvalitet. Clas Ohlson har ett gediget sortiment av målardukar.

Skissblock och papper

Med ett ordentligt skissblock kan du få ner dina absolut finaste kreationer. Skissblock kommer i olika tjocklekar och har dessutom papper i diverse tjocklek och storlek, så att du kan hitta den som passar dig och din konstnärliga ådra så bra som möjligt. Du kan även köpa lösa papper för unika projekt. Materialbutiken har ett gediget sortiment av skissblock och papper i alla möjliga utföranden.

Stafflier

Med ett staffli blir det både roligare och enklare att måla eller rita. Ett staffli gör att du slipper sitta hukad vid vardagsrumsbordet och att du på så sätt får en bättre arbetsställning. Ett staffli kan även fungera som en display för dina tavlor eller skisser. Hos bland annat Clas Ohlson hittar du prisvärda stafflier.

Vanliga frågor

Här nedan har vi listat några av de vanliga frågor och funderingar som kan uppstå i samband med att du ska köpa konstnärsmaterial.

Vad är konstnärsmaterial?

Konstnärsmaterial är all typ av material du kan använda för att skapa. Det kan t.ex. vara penslar och målarfärg, men det kan också vara skissblock, keramik, lera, fotoramar, böcker och mycket mer.

Vad ska man tänka på när man ska köpa konstnärsmaterial (på nätet)?

När du ska köpa konstnärsmaterial på nätet (och i vanliga fall med, såklart) är det viktigt att du väljer material som är framtaget för just ditt projekt och ändamål. Här rekommenderar vi att du dessutom bara väljer material som kommer från professionella leverantörer och tillverkare.

Vilka konstnärsmaterial behöver man som nybörjare?

Som nybörjare är det bra att börja lite försiktigt med valet av konstnärsmaterial. Vilket material du behöver beror naturligtvis på vad det är du vill skapa. Satsa på produkter som är enkla att använda och som du har viss kunskap om. Är du nybörjare är det kanske inte en dum idé att gå en konstkurs. På exempelvis kurser.se hittar du mängder av olika konstkurser.

Ska man välja dyrt eller billigt konstnärsmaterial?

Vad ditt konstnärsmaterial får kosta beror naturligtvis på din budget. Fördelen med att välja lite dyrare material är att du får en produkt som har en längre hållbarhet. Många billigare produkter, t.ex. billiga penslar, kan exempelvis tappa strån.