Fisketips

Fiske är en väldigt populär sport och fritidssyssla, det är en stor hobby för många svenskar. I Sverige fiskar cirka 2 miljoner någon gång årligen. Här har vi samlat fisketips för nybörjaren som vill lära sig mer om denna fantastiska sport.

Många ser fiske som avkoppling, att det är rogivande. Det krävs koncentration och tålamod. Fiske ger även en spänning och förväntan hos många – kommer man få napp eller inte?

Fiske för nybörjaren

Fiske är populärt både för stora och små. Många får upp intresset under varma sommardagar då det är mysigt att sätta sig på bryggan och fiska. Det finns en del fisketips som är bra att känna till för att lyckas med fisket. Oavsett om du tänkt att fiska någon enstaka gång eller om du har tänkt att bli en hobbyfiskare kan dessa fisketips nedan vara bra att tänka på.

Fisketips

Väder

Att fiska när solen ligger på och det är varmt låter nog lockandet för många, men det som är värt att tänka på är att fiskarna kommer hålla sig på botten eftersom det är där det är svalast. Man kan klart fiska i alla väder men det finns vissa som är bättre än andra. För nybörjare kan det vara bra att fiska efter det har regnat så man ser bra och inte störs av vädret. Viktigt att tänka på är att fiska i den riktning det blåser då vinden drar till sig insikter som fiskarna äter.

Bete

Vad för typ av bete man ska använda beror på vilken fiskemetod man har tänkt att använda sig av. Väljer man att meta är mask ett bra bete. I stort sätt så är naturliga beten att föredra när man fiskar, räkor är även ett bra bete att använda sig av. Vill man inte använda sig av naturliga beten är jiggar bra att använda som bete.

Bästa tiden för fiske

Fiska kan man göra när som helst på dagen men det finns vissa tider då det är bättre att fiska, det är på morgonen och kvällen eftersom fisken ofta söker sin in mot land under dessa tider. En annan fördel med att fiska under morgon och kväll är att vattnet förhoppningsvis inte är så varmt och då är inte fiskarna nere på botten.

Utrustning för nybörjare

Kast- och metspö är bra fiskespön för nybörjare, men tänk på att inte köpa de billigaste spöna, bra utrustning gör fisket roligare. Det kan vara bra att ta med en hink, hov och tång om man har tänkt att ta upp fisken för att sedan tillaga den.

Olika fiskemetoder

De fem vanligaste fiskemetoderna är:

Spinn

Spinnfiske är när man kastar och vevar in sitt bete så det rör sig för på det sättet locka en fisk att hugga tag i betet. Denna metod används när man ska fiska rovfiskar, det är fiskar som äter andra fiskar, exempelvis gädda.

Flugfiske

Flugfiske är en favorit för många, det kan se komplicerat ut men med övning så blir det väldigt roligt och det är en bra fiskemetod. Om du har rätt teknik och utrustning har du stor chans till att fånga alla typer av fiskar. Laxfiskar som öring, regnbåge, röding och lax är populära fiskar att fånga med denna metod.

Havsfiske

När man havsfiskar gör man det vanligtvis från en båt, brygga, hamnen eller klippa. När du fiskar från en båt görs det ofta från en båt som driver, man metar då med agn, ofta har man kollat ut platser med hjälp av GPS så man lättare kan få tag på ett stim. På västkusten finns det fisketurer som man åka om man inte har en egen båt. Vanliga fiskar man kan fånga i havet är torsk, bleka, plattfisk, makrill och sill.

Mete

Man brukar dela in mete i tre olika delar, flötmete, bottenmete och mete med frilina. Mete är en väldigt bra fiskemetod för hela familjen då det inte är allt för komplicerat. Med mete kan man i stort sett fånga alla fiskar men mört, löja, braxen och abborre är populära fiskar att få upp om man använder sig av rätt metod och utrusning.

Isfiske

Isfiske och pimpelfiske är en enkel, effektiv och billig fiskemetod eftersom det inte krävs speciellt mycket utrustning. Vid pimpelfiske kan man fånga lite mindre fiskar som exempelvis abborre, röding, sik och regnbåge. Vid isfiske kan man få upp lite större fiskar som exempelvis stora gäddor, gösar och andra stora rovfiskar.

Tillaga din fångst

Fisk är otroligt gott och nyttigt, tänk då att få tillaga sin egen fångst, detta har man gjort sedan urminnes tider. Det finns massvis med roliga saker du kan göra med din fångst beroende på vad du får upp.

Torka fisk
Grilla fisk
Steka fisk
Fisksoppa

Kolla in Köket.se för många goda recept.

Viktigt att tänka på – miljögifter i fisk

All fisk är inte nyttig, de finns en del fisk från svenska vatten som innehåller höga halter av olika miljögifter. På Livsmedelsverket.se kan du läsa om vad som gäller.